Berekenen Online .NL

BPM berekenen

BPM online berekenenDe belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) is een verplichte belasting welke voor elke personenauto en elk motorrijwiel geregistreerd in Nederland betaald moet worden. Wanneer er een auto uit het buitenland geïmporteerd wordt is het handig om de BPM te berekenen, zodat de kosten hiervan van te voren duidelijk zijn. De BPM is ingesteld om vervuiling door CO2-uitstoot te belasten. De BPM is daardoor ook hoger voor milieu-onvriendelijke motorrijtuigen.De BPM berekenen wordt gedaan met een bepaald percentage. Dit percentage is 21% (2013) over de totaalkosten van het motorrijtuig. Dit betekent dat er voor elke €1.000 aan waarde van een auto €210 extra betaald moet worden aan BPM.

In Nederland geldt er voor een aantal soorten motorrijtuigen een gedeeltelijke of zelfs volledige heffing op het bedrag aan BPM. Daarnaast worden andere voertuigen juist beboet met een extra bedrag aan BPM. Dit wordt gedaan aan de hand van de CO2-uitstoot van een motorrijtuig. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger het extra bedrag bovenop de BPM. Andersom is het hoe lager de CO2-uitstoot hoe hoger de korting op de BPM.

Milieuvriendelijke motorrijtuigen, welke bijvoorbeeld gebruik maken van elektrische motoren, krijgen een korting van een paar honderd euro op de BPM. Milieu-onvriendelijke motorrijtuigen krijgt een extra te betalen bedrag bovenop de BPM. Dit bedrag is minimaal een paar honderd euro, maar kan bij zeer milieu-onvriendelijke motorrijtuigen oplopen tot bijna anderhalf duizend euro.

De BPM berekenen kan gedaan worden met de gegevens behorend bij de genoemde factoren welke de hoogte van de BPM beïnvloeden. De BPM wordt normaliter in 100 maanden afgescheven. Wanneer u een auto wilt invoeren uit Duitsland of Belgie dan dient u het resterende, niet afgeschreven bpm-bedrag te betalen bij invoering. U deelt dus het bpm bedrag wat destijds bepaald is bij de aankoop van de auto door de huidige leeftijd van de auto en hiermee heeft u een schatting hoeveel bpm er betaald moet worden bij invoering.( 50 maanden oud wordt ca 50 % bpm bij nieuwwaarde betalen). Het kan dus heel interessant zijn om auto,s in te voeren van 100 maanden en ouder.( 8 jaar oud) Bij een gebruikte bestelauto (grijs kenteken auto) die u wilt invoeren hoeft u geen bpm te betalen en dit geldt ook voor gebruikte auto,s die in Nederland zijn vrijgesteld van bpm (bijv zuinige of electrische auto,s) Maar u zult bij bovenstaande auto,s ook minder prijsverschillen zien in vergelijk met de in Nederland aangeboden gebruikte auto,s in dit segment.

Bij nieuw geleverde auto,s betalen de importeurs de BPM over de geïmporteerde auto, welke later door de autodealers doorgerekend wordt aan een klant. Hierdoor zal de klant dus een hoger bedrag moeten betalen voor de auto, doordat de BPM bovenop de koopprijs van de auto komt.